Ačokča - čo to je a dá sa to jesť?

27 Aug, 2014
Ačokča - čo to je a dá sa to jesť?

Bolo to niekedy v máji či júni, keď mi naša babka Milka priniesla zopár sadeničiek na výmenu. Boli medzi nimi nejaké rajčiny a papriky a potom čosi, s čím som sa doteraz nestretla. Malo to tenulinkú stonku, ktorá vyzerala, že sa už už zlomí a  neprežije ani do ďalšieho rána..

Najprv mi bolo aj lúto obetovať miesto pre túto podivnú rastlinu - predsalen na balkóne, limitovaný priesotrom, musí človek dvakrát zvážiť, čo si tam vysadí a čo nie. Nakoniec som sa nad sadenicou zľutovala a pichla ju do rohu jednej veľkej nádoby k paprikám a jej nevenovala pozornosť.

Dnes, po asi troch mesiacoch máme stenu zarastenú špicatými listami, drobnulinkými žlto zelenými kvietkami a srandovnými plodmi, ktoré chuťou pripomínajú uhorku.

Ačokča - čo to je a dá sa to jesť?

A tak keď som si prečítala, že vraj je to ačokča, mexická uhorka, ktorá pochádza z Peru a jej konzumácia má množstvo pozitívnych efektov na ľudský organizmus, ako je zníženie hladiny tukov a cukrov v tele, pomáha spomalovať starnutie buniek a znížiť krvný tlak, bola som rada, že som sa jej rozhodla dať šancu:)

Ačokča - čo to je a dá sa to jesť?

Inak sa táto rastlina správa podobne ako naše uhorky. Tiahne sa po opore, potrebuje veľa vody a slnka a pravidelné dopĺňanie živín (u nás sa zviezla spolu s paprikou rastúcou v tej istej nádobe). 
Plody sú najchutnejšie mladé, asi 10 centimetrové. Naraz ich dozrieva hneď niekoľko a ďalšie atále pribúdajú. Plody sú vnútri duté, so semienkami čím pripomínajú skôr našu papriku. Semienka majú veľmi špecifický tvar. 

Ačokča - čo to je a dá sa to jesť?

Jedlé sú aj listy, dajú sa použiť na šalát spolu s dozrievajúcimi rajčinami a cibuľkou. Plody sa dajú jesť surové, v šalátoch, aj v polievky, príp. naplniť mletým mäsom a zapiecť. My si na ne brúsime zuby do cestovín doplnené čerstvými rajčinami,čo nám dozrievajú hneď veďla,)