Ako si vysadiť box na pestovanie

Ako si vysadiť box na pestovanie

Vždy som veľmi chcela mať na balkóne veľký drevený box a pestovať v ňom mix rôznej zeleniny a jedlých kvetov. A minulý víkend sa mi to konečne splnilo! :) Je síce len taký veľký ako dovolili priestorové možnosti nášho balkóna, no o to sa z neho viac teším. 

Zatiaľ sa v boxe dočasne ubytovali šaláty, ale už čoskoro pribudnú aj rajčiny a aksamietnice. Veľký box som chcela preto, aby v ňom mali rastliny dosť miesta a mohla som ich spoločne rôzne kombinovať, čo je predsalen v kvetináči trochu limitované. Takže tento rok očakávam bohatú úrodu :)

Konštrukciu mi za pár minút postavili chlapci. Ako to uz býva, potrebovali k tomu pre správny pocit aspoň tri kufríky náradia a dve vŕtačky, zhromaždiť to všetko trvalo nakoniec dlhšie ako samotná stavba :)

Ako si vysadiť box na pestovanie

Po postavení som drevený box som najprv natrela prírodným olejom a nechala olej dobre vsiaknuť.

Ako si vysadiť box na pestovanie

Potom som box zvnútra vystlala pevným igelitom.

Ako si vysadiť box na pestovanie

Na dno som nasypala vrstvu keramzitu, ktorý vytvoril dôležitú drenážnu vrstvu. Tá zabezpečí, aby korene rastlín neodhnili, kebyže rastlinám doprajem viac vody než potrebujú.

Ako si vysadiť box na pestovanie

Na drenážnu vrstvu som položila netkanú textíliu, aby sa nepremiešala so substrátom, ktorým som box vyplnila. Ako substrát som použila zmes kokosového vlákna a kompostu.

No a nakoniec som vysadila šaláty.

Ako si vysadiť box na pestovanie

Už nech je máj a môžem tam presťahovať aj tie paradajky! :)

Ďalšie tipy ako si vypestovať zeleninku a bylinky aj bez záhradky nájdete na stránke http://www.udrzatelny-domov.sk/, ktorú pripravila IKEA. Je tam aj plno ďalších praktických informácií, napríklad o tom, ako správne kompostovať, recyklovať či zbytočne neplytvať vodou, napríklad aj pri polievaní rastlín.

Vedeli ste, že rastliny môžte zalievať aj neosolenou, vychladenou vodou, ktorá Vám ostala z varenia vajíčok? Alebo, že vodu, v ktorej umývate zeleninu, môžte zberať do nádobky a poliať ňou rastliny? Ja sa snažíme všetkú túto vodu využiť. Jednak preto, aby som vodou zbytočne neplytvala a tiež preto, že napríklad voda, v ktorej sa varili vajíčka dodá rastlinkám vápnik, ktorý potrebujú.
 

Použitý materiál: drevený box ASKHOLMEN a impregnačný olej BEHANDLA, dostať kúpiť v IKEA.