Čo robiť v apríli?

Čo robiť v apríli?

Apríl je prvý mesiac, kedy záhradka po zime tak naozaj ožíva a zelenie. Bylinky po zime opäť vyrástli a spevneli, čučoriedky a egreše nahodili listy a kde tu na konárikoch vidieť už aj prvé kvietky. Dokonca aj jahody už zakvitli! Rebarbora má už dobrých 20 cm a hrášok konečne vyšiel spod zeme a hľadá, o čo by sa obmotal. A každý deň objavím ďalšie nové prekvapenie.

strawberries on the balcony

Čo robiť v apríli?

mint in pot

Čo robiť v apríli?

gooseberry plant in pot

Čo robiť v apríli?

Pravda je, že ani ja nezaháľam. Čo chystám v apríli na balkóne?

Naďalej priebežne vysievam listovú zeleninu. Najnovšie chcem vyskúšať ako sa bude v nádobe dariť novozélandskému špenátu ktorý by, na rozdiel od toho klasického, nemal v lete vybiehať do kvetu. Vysieva sa teraz v apríli a máji.

Ďalej plánujem vysievať semienka nechtíka, aksamietnice a kapucínky. Kapucínku s nechtíkmi vysejem priamo do nádob, v ktorých budú rásť celú sezónu, ale aksamietnice si tentokrát predpestujem vo vnútri, keďže ich chcem pestovať v spoločnej nádobe s rajčinami. Aby sa pri májovom vysádzaní rajčín nepoškodili, vysadím ich tam radšej až dodatočne.

Chcela som vysiať aj reďkovky a mrkvu, ale zatiaľ pre ne nemám miesto, uvidím, možno ešte niečo vymyslím :)

V apríli sa dá ešte vysievať aj hrášok. Mne ten môj už pekne rastie, akurát sa začína obmotávať po bambusových paliciach, ktoré som pozapichovala do nádoby a hore zviezala tak, že vytvorili akési indiánske teepee.

peas in pot

Čo robiť v apríli?

Apríl je dobrý mesiac aj na vysievanie byliniek. Ja už mám bazalku, petržlen aj koriander vysiaty, ale ešte mi ostalo vysiať kôpor. Všetky ostatné bylinky som úspešne prezimovala a už sú znova pripravené na použitie - mäta, šalvia, oregano, pažítka, tymián, bobkový list aj rozmarín. Z mäty si pravidelne večer odlamujem pár stoniek do čaju, vďaka čomu sa pekne rozkonáruje. Pažítka mi čoskoro zakvitne.

chive in pot

Čo robiť v apríli?

Všade kde sa dá zapichujem cibuľky sádzačky, niet nad čerstvú vňatku k raňajkám. A skoro som zabudla na zemiaky! Chystám sa podrobne zdokumentovať pestovanie zemiakov vo vreci na balkóne, dosť sa na to teším.
No a kedže mi celkom povyrástli sadeničky, budem musieť čím skôr urobiť ešte jedno kolo presádzania, už si len nájsť čas :)

A k aprílu patrí aj prvá úroda. Hráškové výhonky!

pea sprouts

Čo robiť v apríli?

A čo vy? Aké práce čakajú vás? Napíšte mi do komentáru.