Čo sadiť v marci?

Čo sadiť v marci?

Jar sa pomaly blíži a s ňou aj čas pustiť sa do záhradkárskych prác. Prestrihať drobné ovocné kríčky, povysievať skorú zeleninu - šalát, hrášok, mrkvu, petržlen, špenát a pripraviť si sadeničky. A už môžte vysadiť aj mladé cibuľky.

Ak ste neprestrihali balkónové egreše, ríbezle a čučoriedky pred zimou, teraz je ten najvyšší čas. Takisto ak plánujete dokupovať nové, je ideálne spraviť tak ešte teraz. Myslite na to, že drobné ovocie potrebuje pre správny rast dostatočne veľkú nádobu, čučoriedky okrem toho potrebujú ešte aj špeciálnu kyslú zeminu vhodnú pre azalky a rododendrony a najrodivejšie sú ak sú pestované v pároch. My máme na našom malom balkóne dve čučoriedky a od minulého roka aj jeden egreš. Ten zatiaľ ešte nerodil, tak sme zvedaví na tohtoročnú sezónu.

Rovnako aj jahody, ak ste im neodstrihli staré listy pred zimou, urobte tak teraz. Môžte k nim dosypať aj novú zem, ak stará po zime zľahla.
Ak ešte žiadne jahody na svojom balkóne nepestujete, odporúčam tak o dva týždne prechádzku na najbližšie trhovisko. Tam si pýtajte od trhovníkov stálorodiace odrody, mňa ešte nikdy nesklamali. Len si treba dobre skontrolovať, aby sadeničky neboli napadnuté, dobre to vidieť najmä v okolí kvetu.

Čo sadiť v marci?

Všetky letničky z minulého roka môžte povyberať z kvetináčov a definitívne sa s nimi rozlúčiť, ideálne cestou na kompostovisko. Do zeme, čo vám po nich ostala môžte tento rok vysiať nenáročnú skorú zeleninu - špenát, šalát, hrášok.

Hrášok potrebuje väčšiu nádobu a hlavne oporu. Dnes sa dajú v záhradkárstvach kúpiť rôzne sieťky a drevené opory, ale nič vám nebráni použiť ani obyčajné palice. Semienka pre vysievaním namočte aspoň na noc do vody a do zeme ich dávajte do takej hĺbky ako je veľkosť semienka. Nezabudnite na cca 5 cm rozostupy.

Čo sadiť v marci?

Vysievať môžte tiež rôznu listovú zeleninu - skoré šaláty, špenát, polníček. No pre istotu si vždy skontrolujte na obale od semienok, či už môžte semienka vysievať priamo von a ak áno, urobte tak. Nenechávajte ich zbytočne vo vnútri.

Čo sadiť v marci?

Čo sadiť v marci?

V záhradkárstve už tiež dostať kúpiť malé cibuľky,ktoré stačí zasadiť do zeme koreňovou sústavou dole. Vyrastie z nich chutná pažitka a keď ich zasadíte ďalej od seba, aj chutná cibuľka.