Na návšteve u pána Šlinského a jeho Agrokruhoch

28 Jul, 2014
Na návšteve u pána Šlinského a jeho Agrokruhoch

Na stretnutie za pánom Šlinským sme meškali asi hodinu. Pol hodinu preto, že som z nejakých zvláštnych príčin bola presvedčená o tom, že Agrokruhy sa nachádzajú niekde pri Piešťanoch, a druhú pol hodinu sme strávili hľadaním signálu a ťukaním neexistujúcej adresy do našich GPSiek. Nakoniec nám v dedine Hrubý Šúr vysvetlili, že domy tu nie sú označené podľa poradia, ale poďla toho kedy kto skolaudoval svoj dom. A tak dom č. 214 pokojne stojí  hneď vedľa domu č. 158.

O tom, že pán Šlinský býva kúsok od dediny vedel však až miestny krčmár. Jeho popis cesty zahŕňal tri domy, betonóvy múr, podivný nápis o neprášení, poľnú cestu a les. Chvíľu nám to trvalo, ale nakoniec sme všetko našli – domy, múr, nápis aj cestu.

To, že sme blízko, sme videli už z diaľky - dlhé kovové ramená a políčka v tvare kruhov sa nedali prehliadnuť.

Na návšteve u pána Šlinského a jeho Agrokruhoch

Naštastie, p. Šlinský nepatrí medzi nespoločenské typy skúpe na slovo, a tak sme aj napriek nášmu meškaniu dostali pomerne slušný obraz o tom, ako funguje Agrokruh, akým spôsobom je financovaný, kto si môže kúpiť zeleninu vypestovanú týmto unikátnym spôsobom a dokonca v závere stretnutia nám p. Šlinský prezradil aj svoje plány do budúcna.

Na návšteve u pána Šlinského a jeho Agrokruhoch

Ale pekne po poriadku.

Technické riešenie Agrokruhu.

Bez mučenia sa priznám, že som sa vo výklade p. Šlinského k mechanizmu fungovania ramena viac krát stratila a moja slovná vybavenosť nestíhala za všetkými tými rozvádzačmi, pojazdovým ústrojenstvom, krúžkovými elektrickými zberačmi a kuželovými ložiskami. Technické riešenie Agrokruhu sa teda pokúšať  replikovať nebudem, ale odporúčam Vám si, v prípade záujmu, prečítať jeho pomerne jednoduchý opis v tomto článku.

Na návšteve u pána Šlinského a jeho Agrokruhoch

V skratke ide o spôsob pestovania zeleniny, kde riadky obdĺžnikového tvaru nahrádzajú riadky v tvare špirály s priemerom vonkajšieho kruhu 18m. V tejto špirále sa pohybuje rameno, ktoré je schopné vytýčený priestor odburinovať, pôdu prekypriť a zavlažovať, čím záhradníkovi značne uľahčí jeho prácu. Na ňom je už len správne zvoliť vysievané odrody a s láskou vysadiť priesady, a pritom stále jedným očkom sledovať, či sa rameno niekde nezaseklo a nefláka sa. A práve toto uľahčenie manuálnej práce na záhradke posilňuje záhradkárovu motiváciu a ideály, ktorých pri ekologickom spôsobe pestovania nie je nikdy dosť, ako vtipne poznamenal pán Šlinský.

Na návšteve u pána Šlinského a jeho Agrokruhoch

Kto to všetko zaplatí

Napriek svojej zdanlivej jednoduchosti nie je financovanie Agrokruhu vôbec lacná záležitosť. Od zostrojenia prvého prototypu Agrokruhu prešiel systém niekoľkými vylepšeniami. V súčasnosti, po všetkých tých rokoch vyvíjania a využívania tohto unikátneho systemu, má pán Šlinský v rukách prvé data a výsledky, ktoré presvedčili  zhruba 60 rodín z okolia, aby mu požičali peniaze na vybudovanie zatiaľ najdokonalejšieho systému Agrokruh, v podobe päťročnej bezúročnej pôžičky. Ako odmenu si majú možnosť tieto, poväčšinou mladé rodiny, kúpiť od p. Šlinského zeleninu v certifikovanej BIO kvalite za “supermarketové ceny.” 

Tento počet odberateľov nie je náhodný. Pri jeho výpočte vychádzal p. Šlinský z objemov vypestovanej zeleniny a odporúčaných množstvách spotreby zeleniny na jedného človeka.

V súčasnosti sa v pestovaní sútreďuje pán Šlinský najmä papriky, paradajky, zemiaky, tekvice a krásne žlté cukiny. Používa certifikované biosemená pričom testuje ich výnosnosť. Úspešná odroda je vtedy, keď dosiahnutá úroda je aspoň 40%, samozrejme bez akéhokoľvek použitia umelých hnojív a postrekov. 

Na návšteve u pána Šlinského a jeho Agrokruhoch

Dôverný vzťah medzi týmito 58 rodinami a farmárom je pre farmu pána Šlinského kľúčový. Bez tejto vzájomnej dôvery by nemohla farma existovať.

Takýto spôsob vzájomného obchodu je zároveň výhodný pre obe strany. Rodina má k dispozícii zdroj čerstvej, organicky pestovanej zeleniny v relatívnej blízkosti od svojho bydliska (vhodná vzdialenosť medzi odberateľom a farmárom je podľa p. Šlinského do 30km) bez toho, aby sa museli jej členovia sami zohýňať na poli či strachovať o úrodu pre nepriaznivé počasie. A p. Šlinský získal peniaze na zdokonalovanie systému, ktorému zasvätil posledných 20 rokov svojho života s vierou, že raz sa tento systém rozšíri a adaptujú si ho ďalšie a ďalšie farmy, a tak dostane zem konečne šancu spamätať sa z intenzívneho obrábania pôdy súčasným trvalo neudržteľným spôsobom.

Budúcnosť Agrokruhu

Ak by ste mali záujem odoberať zeleninu z Agrokruhu, môžte sa prihlásiť do novovznikajúcich fariem. Tá prvá, skupina pána Šlinského, je už uzavretá a ako sám hovorí, už sa s mnohými celkom dobre pozná a nemenil by. V súčastnosti však vznikajú ďalšie farmy, ktoré budú čoskoro hľadať svojich odberateľov.

Alebo, ak máte aspoň dva hektáre pôdy a záujem o vybudovanie vlastnej farmy, môžte si kúpiť licenciu p. Šlinského v rámci ktorej získate jeho odborné konzultácie a dohľad nad vybudovaním systému. Avšak zle nedobre, ak by ste sa rozhodli neposlúchnuť jeho rady a vymýšlať alternatívne riešenia:)  Pán Šlinský má jasno v tom, čo predstavuje jeho značka a nemá v úmysle riskovať jej dôveryhodnosť.  A kedže záujemcov bude pravdepodobne čoskoro pribúdať a časová kapacita p. Šlinského sa zmenšovať, radšej sa rýchlo s vybudovaním Agrokruhu poponáhľajte :)

Na návšteve u pána Šlinského a jeho Agrokruhoch