Obľúbené knižné tipy

30 Mar, 2015
Obľúbené knižné tipy

Keď zamierite do kníhkupectva a budete prechádzať knihami o záhradkárčení, určite nevynechajte knihu od Alex Mitchell Balkón k nakousnutí Jak vypěstovat čerstvé ovoce a zeleninu v srdci města, ktorú v čestine vydalo vydavateľstvo Metafora (2012). Alex je britská spisovateľka a mestská pestovateľka, ktorá sa roky venuje pestovaniu ovocia, zeleniny či byliniek. Vydala niekoľko knižiek o mestskom pestovaní a pravidelne vedie stĺpček v Sunday Telegraph. Jej kniha je pre mňa najmä vizuálne potešujúcim čítaním, ale obsahuje aj množstvo tipov a zaujímavostí o kompostovaní, recyklovaní, a najnovších trendoch v mestskom pestovaní.

Obľúbené knižné tipy

Obľúbené knižné tipy

Ďalšou veľmi užitočnou knižkou je kniha Neprítel nebo spojenec od Boba Flowerdewa, ktorú zhodou okolností tiež vydalo vydavateľstvo Metafora (2012). Bob v knižke opisuje, ktoré rastliny je dobré vysádzať k sebe pre ich vzájomné pozitívne pôsobenie, a ktoré naopak nie. Z rovnakej série pochádza aj Bobova ďalšia zaujímavá knižka Ako na škodcov ekologicky, kde detailne rozoberá, prečo je najlepšia ochrana pred škodcami prevencia, a prečo je tak dôležité postarať sa o zdravie rastliniek od ich začiatku.

Obľúbené knižné tipy

Obľúbené knižné tipy

A keď už budete v kníhkupectve, určite si pozrite aj našu knižku Balkón ako záhradka (Zdravé pestovanie v meste), ktorú sme vydali v spolupráci s vydavateľstvom CPRESS (2014). Ide o praktického sprievodcu mestského pestovateľa. Dozviete sa z nej aké ovocie či zeleninu možno pestovať na balkóne, aké nádoby sú vhodné na pestovanie, ale aj to k akej komunitnej záhrade na Slovensku sa môžte pridať, prípadne ako si založiť svoju vlastnú.

Obľúbené knižné tipy

Obľúbené knižné tipy

Knižka pred pár dňami vyšla aj v českom preklade pod názvom Balkon jako záhradka (CPRESS, 2015).

A ak ste zbehlí v anglickom jazyku a zaujíma vás problematika mestského pestovania, tak odporúčam prejsť si ponuku z www.bookdepository.com. Výber v sekcii urban gardening je pomerne bohatý a knižky sú častokrát lacnejšie ako u nás, navyše shipping je zadarmo do celého sveta. Chvíľu to síce trvá kým knižka dorazí, ale zatiaĺ sa nestalo, že by nejaká neprišla.

Tak teda príjemné čítanie! A nezabudnite sa podeliť s nami v komentoch o svoje obľúbené knižky