Pestovanie v kokosovom vlákne

Pestovanie v kokosovom vlákne

Keďže sa snažím robiť všetko pre to, aby bola moja balkónová záhradka maximálne ekologická, preferujem substráty, ktoré neobsahujú žiadne pridané umelé hnojivá, ale ani rašelinu, ktorá sa v prírode tvorila milióny rokov a jej ťažba výrazne narúša naše životné prostredie a poškodzuje vzácne biotopy.

Substrát s takýmito vlastnosťami však v záhradných centrách nie je pravidlom, a tak som si v poslednej dobe zvykla používať najmä zlisované kokosové vlákno, ktoré sa, ako som sa dopátrala, získava ako vedľajśí produkt pri výrobe rôznych tkanín a ďalších výrobkov z kokosových orechov. Jeho výroba je teda trvalo udržateľná (na rozdiel od spomínanej ťažby rašeliny), a zároveň ide o prírodný organický materiál, ktorý neobsahuje žiadne pridané umelé chemické látky (win-win!)

Kokosové vlákno som objavila len minulý rok, keď ho IKEA zaradila do svojej pestovateľskej ponuky. Tento rok ho zaradila opäť v nadväznosti na kampaň udržateľného domova, ktorá inšpiruje ľudí, aby sa pokúsili viesť svoju domácnosť ekologickejšie, napríklad aj tým, že budú uprednostňovať substráty bez rašeliny a vyskúšajú si  vypestovať svoje vlastné bylinky a zeleninu (odporúčam preklikať si celú stránku, ja som tam našla plno užitočný info o tom, ako správne skladovať potraviny či triediť odpad.)

Ďalšou pre mňa podstatnou výhodu kokosového vlákna, okrem spomínanej ekologickosti je, že sa vďaka zlisovaniu do brikiet ľahko prenáša a uskladňuje, a tak na balkóne zaberá minimum miesta v porovnaní s klasickým substrátom. Tiež mám pocit, že práca s ním je čistejšia, nelepí sa tak na prsty a keď skončím so sadením mám okolo seba väčšinou len minimálny neporiadok (to platí ale len do momentu kým k lopatke nepustím syna:)

Kokosové vlákno sa môže aj zmiešať s iným substrátom, ja k nemu napríklad primiešavam kompost. Keďze jeho pH je neutrálne, pestujem v ňom všetko od izbových rastlín, kvetín a byliniek až po zeleninu a ovocie. Vraj sa však neodporúča na pestovanie papradín.

No a ako na to?

Briketa sa zaleje odporúčaným množstvom vody podľa návodu a nechá sa 15 min. nasiaknuť vodou, pričom výrazne zmení svoj objem. Potom stačí už iba napučené vlákno premiešať buď lopatkou, alebo prstami a je to, vlákno je pripravné na sadenie! Alebo môžte skúsiť vysadiť rastlinu priamo do vrecka so substrátom:)

zlisované kokosové vlákno

Pestovanie v kokosovom vlákne

Pestovanie v kokosovom vlákne

Pestovanie v kokosovom vlákne

Pestovanie v kokosovom vlákne

Pestovanie v kokosovom vlákne

Pestovanie v kokosovom vlákne

Použitý materiál na obrázku: kokosové vlákno ODLA, kúpite v IKEA Bratislava