Rebarbora v kvetináči

Rebarbora v kvetináči

Rebarboru pestujem na balkóne iba druhý rok, odkedy som si ju minulé leto priniesla zo sobotného trhu v Starej tržnici. Doma som ju presadila do väčšej nádoby a našla jej miesto na slnečnom kúsku balkóna.

Rebarbora má mohutný koreňový systém, preto potrebuje hlbšiu nádobu, ktorá ale nemusí byť extra široká. Minulé leto som nechala rebarboru rásť a naberať na sile a tešila sa na tohtoročnú úrodu.

Na konci leta listy začali pomaly žltnúť, až som ju celú postupne zrezala. Na konci jesene z nej neostalo okrem korunky nič.  Zimu prečkala v nádobe na balkóne prikrytá slamou. Občas som ju poliala a pritom stále tŕpla či na jar znova vyraší.

A ona naozaj vyrašila a to pomerne skoro, už na začiatku marca bolo vidieť prvé listy.

Rebarbora v kvetináči

A rýchlo rástla ďalej, teraz na konci apríla už majú stonky viac ako 20cm. Dala som ju na slnečné miesto, ale bezproblémov by mala zniesť aj čiastočný tieň.

Rebarbora v kvetináči

Zatiaľ nevyžaduje veľa starostlivosti. Často ju polievam, pri polievaní sa vyhýbam listom a ďalej nechávam zem prikrytú mulčom, keďže rebarbora má rada vlhkú zem. Prihodila som k nej tiež za tri lopatky kompostu a prihnojila ju maštalným hnojom.

Na jar mi začala kvitnúť, ale kvet som hneď odstránila, aby sa rastlina sústredila na tvorbu sladkej stonky, a nie kvetu. A tak teraz už len čakám, kedy stonky budú mať aspoň tých 30cm a budem ich môcť začať používať v kuchyni. Najviac sa teším na rebarborový koláč, ktorý nám piekla babička. Ale možno vyskúšam aj rebarborový sorbet :)

Rebarbora sa dá zbierať do polovice júna, potom sa v nej zvýši množstvo kyseliny štavelovej, ktorá nie je ani chutná, ani dobrá (odvádza z tela vápnik), tak šup šup, rebarbora, máš čo robiť :)