Tip na knihu: Your farm in the city

11 Oct, 2013
Tip na knihu: Your farm in the city

Tak ako asi pri všetkom, aj pri záhradníčení platí, že cesta k úspechu vedie cez množstvo skúšania, prehodnocovania a študovania. Na internete dnes už existuje množstvo slovenských aj zahraničných webov a blogov pre záhradkároch, kde sa dočítate všetko, čo potrebujete. Ja mám ale predsalen radšej knihy, do ktorých si môžem robiť poznámky, a ktoré si môžem vziať aj tam, kde nieje práve najlepší signál.

Kníh o balkónovom pestovaní je v slovenských kníchkupectvách veľmi málo, a tak som tentokrát zablúdila na zahraničné online shopy a kúpila si hneď dve knihy o urban farmingu cez www.bookdepository.co.uk. Super je, že majú free shipping worldwide (bezplatné poštovné do celého sveta). Obe knihy ma tak spolu stáli asi 30 eur, čo je na to, aké sú hrubé a obsahovo bohaté, férová cena.

Tá prvá sa volá Your farm in the city od Lisy Tailor.

Tip na knihu: Your farm in the city

Tip na knihu: Your farm in the city

Kniha má paperbackový obal a namiesto fotografií sú v nej veľmi príjemné ilustrácie.
Obsah je veľmi prehľadný, rozdelený do dvoch stĺpcov, doplnený tabuľkami a zaujímavosťami v rámčekoch.

Tip na knihu: Your farm in the city

Tip na knihu: Your farm in the city


Lisa Tailor sa v knihe venuje pestovaniu každého ovocia a zeleniny zvlášť. Nezabudla ani na bylinky, kvety a užitočný hmyz, a tiež burinu a škodcov v záhradke v kapitole so sympatických názvom "naučme sa milovať svojich nepriateľov."

Okrem toho v knihe podrobne rozoberá spôsoby mulčovania a polievania, ponúka návod na domáci závlahový systém či zhotovenie vyvýšených záhonov. Neobišla ani odkladanie semienok , vermikompostovanie a pestovanie v zime, a je to dokonca prvá kniha v ktorej som našla zmienku o windowfarming, teda pestovaní rastlín na vnútornej strane okna v špeciálne na tom upravenom systéme z pet flaší (pre viac info pozrite napr. www.windowfarms.org.)

A asi úplne najviac sa mi páčila posledná kapitola o chovaní kuriatok v meste, to je už od malička môj veľký, zatiaľ nesplnený sen. Ale ktovie, možno raz príde aj na to:)