Vezmite deti do záhrady

Vezmite deti do záhrady

Deti milujú vodu a hlinu. Sú preto ideálni pomocníci v záhradke. Navyše si deti prácou s drobnými semienkami precvičujú jemnú motoriku a naberaním zeminy do kvetináča pomocou malej lopatky trénujú koordináciu rúk a zraku bez toho, aby si to vôbec uvedomovali. A nie len to.

a child sowing spinach seeds

Vezmite deti do záhrady

Prácou v záhradke si deti vytvárajú pozitívny vzťah k prírode a jedlu. Pozorujú ako semienka pomaly klíčia a menia sa na rastlinku, ktorá zakvitne a kvety sa pomaly premenia na plody, napríklad hrášku. Deti tak získavajú predstavu o čase, počítajú koľko dní taký proces trvá, kým z malého semienka vyrastie strúčik hrachu. No o to viac sa tešia z každého nového objavu. A keď hrášok dorastie, je podľa nášho syna ten najsladší na svete - vlastnoručne vypestované predsa chutí najlepšie :) 

Vďaka práci v záhradke sa deti rýchlejšie a prirodzenejšie učia rozpoznávať rôzne druhy ovocia a zeleniny. Vidia čo rastie na strome a čo v zemi, čo kvitne a čo nie, čo sa je zelené a pri čom musíme počkať až to na slniečku dozrie. A určite si k tomu vymyslia ešte milión ďalších vlastných zvedavých otázok :)

Vysadený kvetináč prenechajte v starostlivosti deťom, hlavne keď sú už väčšie. Získajú tak pocit zodpovednosti za rastlinky a ich úspešný rast. Rozhodne nechajte deti rastliny polievať, hra s vodou je pre ne veľká zábava :)

a child playing with water on the balcony garden

Vezmite deti do záhrady

a child watering the gooseberry with a little kettle

Vezmite deti do záhrady

Základom úspešnej práce s deťmi v záhradke sú dva predpoklady:

1. zabezpečte im náradie primerané ich veľkosti - stačí malé lopatka, ľahká kanvica na vodu, príp rozprašovač. Všetko ostatné, ako zem, alebo semienka umiestnite tak, aby na ne ľahko dosiahli.

2. pracujte so semienkami, ktoré sú väčšie, ako napríklad hrášok, rôzne semienka kvetov,napríklad slnečnice, alebo (novozélandského) špenátu ako v našom prípade na obrázku vyššie. Dobre poslúžia aj cibuľky sádzačky alebo cibuľky rôznych kvetov, ktoré môžte nechať deti pozapichovať do zeme.

Nikdy však deti do práce na záhradke nenúťte. Radšej počkajte na vhodný moment, keď sami prejavia záujem. 

Tak neváhajte a vezmite deti do záhrady! :)