Komunitné záhrady

Komunitné záhrady v Bratislave, časť 1.

Komunitné záhrady v Bratislave, časť 1.

Komunitné záhrady sú v súčasnosti, hneď po balkónoch a predzáhradkách, druhou najrozšírenejšou možnosťou pestovania ovocia a zeleniny priamo v meste. Nie je tomu inak ani vo väčších mestách po celom Slovensku - v Nitre, Žiline, Banskej Bystrici, Kežmarku aj Prešove postupne pribúdajú komunitné záhradky. A prirodzene, veľkej obľube sa tešia aj v Bratislave.
Community gardening in Bratislava

Community gardening in Bratislava

V Bratislave rastie nová komunitná záhrada. Na donedávna neprístupnom mieste na terasách Slovenského rozhlasu sa v septembri minulého roka otvorila Záhrada Pod pyramídou. Dýcha Berlínom a okrem ľudí z okolia, či rozhlasu tu stretnete aj veľa domácich a zahraničných návštevníkov.
Rok 2014

Rok 2014

Minulý rok sa nám podarilo navštíviť veľa zaujímavých miest a spoznať množtsvo inšpiratívnych ľudí, ktorí z rôznych príčin vkladajú svoj voľný čas a energiu do toho, aby aj z na prvý pohľad chladných a neosobných miest v útrobách mesta vytĺkli maximum. Na zanedbaných, nevyužívaných plochách sa začínajú stretávať priatelia a známy, susedia aj úplne cudzí ľudia a spoločne formujú komunity a pestujú zeleninu, bylinky aj ovocie.
Vodárenská komunitná záhrada BVS

Vodárenská komunitná záhrada BVS

Pri prechádzaní fotiek som narazila na fotky z Vodárenskej komunitnej záhrady, urobené ešte niekedy na začiatku jesene. Fascinuje ma ako je každá "komunitná" záhrada úplne iná, ako sú v nej odtlačené osobnosti jej zakladateľov a členov. Jedna je do detailov premyslená, prispôsobená deťom a plná kvetov, druhá má malé políčka a pestuje sa na nej "na pankáča", teda každý si pestuje kde chce, čo chce. A ďalšia má včely, skleník, ktorý postupne prerába a v strede loď.
Na potulkách Prahou

Na potulkách Prahou

Nedávno ma kontaktovali z vydavateľstva, že by radi budúcu jar vydali knižku Balkón ako záhradka aj v čestine. Veľmi sa z toho teším aj preto, že väčšiu časť svojej práce mám už hotovú:) Jediné, čo ostáva je prispôsobiť časť o slovenských komunitných záhradách tým českým. A tak som sa vydala na prieskum :)
Prvá verejná strešná záhrada v meste  - POD PYRAMÍDOU Slovenského rozhlasu

Prvá verejná strešná záhrada v meste - POD PYRAMÍDOU Slovenského rozhlasu

O záhrada POD PYRAMÍDOU sa toho v poslednom čase hovorilo veľa. Napriek tomu ostáva jej koncept aj predrealizačná fáza pomerne zahmlená. Kým na koncepte sa v týchto dňoch ešte dolaďujú posledné detaily, pozrime sa spolu na to, čo prechádzalo jej otvoreniu.
Prvá verejná strešná záhrada v Bratislave

Prvá verejná strešná záhrada v Bratislave

V posledných dňoch je teplota na našom vonkajšom teplomeri buďto riadne vysoko, alebo prší akoby nikdy nemalo prestať. Priznám sa, že náhle zmeny teplôt v meste veľmi nevykrývam, a aj preto sa teším na novú iniciatívu zloženú z architektov, urbanistov , mestkých farmárov a ďaľších šikovných a občiansky aktívnych ľudí, ktorí sa rozhodli vybudovať záhradu NA STRECHE a aj týmto spôsobom poukázať na problematiku mikroklímy v našom hlavnom meste.
Na návšteve u pána Šlinského a jeho Agrokruhoch

Na návšteve u pána Šlinského a jeho Agrokruhoch

Na stretnutie za pánom Šlinským sme meškali asi hodinu. Pol hodinu preto, že som z nejakých zvláštnych príčin bola presvedčená o tom, že Agrokruhy sa nachádzajú niekde pri Piešťanoch, a druhú pol hodinu sme strávili hľadaním signálu a ťukaním neexistujúcej adresy do našich GPSiek. Nakoniec nám v dedine Hrubý Šúr vysvetlili, že domy tu nie sú označené podľa poradia, ale poďla toho kedy kto skolaudoval svoj dom. A tak dom č. 214 pokojne stojí hneď vedľa domu č. 158.

Stránky

Subscribe to RSS - komunitné záhrady