Ak nemáte práve slnečný balkón, neznamená to, že sa musíte úplne vzdať idey jedlého balkóna. Stačí si vybrať správne rastliny a experimentovať.
Marec 2016
Nie som práve veľká kuchárka, ale zato mám veľmi rada dobré jedlo, najmä keď je pripravené z kvalitných surovín. A ešte radšej mám ak tie suroviny pochádzajú od malých farmárov, ktorí sa správajú šetne k životnému prostrediu a nepoužívajú pesticídy ani umelé hnojivá.
Ešte do konca marca stíhate vysiať semienka rajčín a paprík a pripraviť si tak vlastné sadenice. Najlepšie je však začať už koncom februára, aby mali sadeničky v polovici mája približne 20 cm a boli pripravené na presun z okennej parapety do nádoby na balkón.
Pokiaľ nemáte veľký balkón, oplatí sa ísť na istotu a vybrať si také rastliny, ktoré vám zabezpečia želanú úrodu a zaroveň nebudú vyžadovať priveľa starostlivosti.
Dá sa ušetriť pestovaním vlastných byliniek? Väčšina byliniek zo supermarketoch nemá ani pri najlepšej starostlivosti dlhú živostnosť. Čo tak si radšej vypestovať vlastné?
Ak sa vám zunovali obyčajné závesné kvetináče, aké dostať v záhradkárstvach, a radi recyklujete, vyskúšajte si vyrobiť závesný kvetináč z cedníka.
Jar sa pomaly blíži a s ňou aj čas pustiť sa do záhradkárskych prác. Prestrihať drobné ovocné kríčky, povysievať skorú zeleninu - šalát, hrášok, mrkvu, petržlen, špenát a už môžte vysadiť aj mladé cibuľky.