5 jednoduchých tipov ako pestovať cukiny v nádobe

27 May, 2014
5 jednoduchých tipov ako pestovať cukiny v nádobe

Veľa ľudí nemá cukinu rado. Hovoria, že jej nevedia prísť na chuť. Podľa mna ju len ešte nemali možnosť jesť dobre pripravenú:) Cukina sa výborne hodí do rizota, cestovín alebo ako zeleninové karbonátky. Môžte ju grilovať aj zamraziť. Najchutnejšia je čerstvá, mladá, keď je ešte chrumkavá a plná sviežej chuti. Taká, akú si môžte vypestovať vo svojej záhradke.

5 jednoduchých tipov ako pestovať cukiny v nádobe

Ako na to?

1. Vypestujte si sadenicu, alebo si ju kúpte na trhu. Pri vyberaní sadeníc nerobte kompromisy a berte len takú, ktorá nemá žlté listy a je vidno, že prospieva. Čím zdravšie sadenice, tým ľahší boj so škodcami. 
2. Cukina potrebuje veľa vody. Veľmi veľa vody. Polievame ju aj dva krát denne keď máme možnosť.
2. Veľa vody neznamená blato. Nádoba musí mať na dne diery na odtok prebytočnej vody a poriadnu drenážnu vrstvu inak cukina uhynie.
3. Cukina má rada slnko. Veľa slnka. Preto sme ju postavili na najslnečnejšie miesto, kde sa môže celý deň spokojne vyhrievať.

5 jednoduchých tipov ako pestovať cukiny v nádobe

4. V jednej nádobe pestujte len jednu rastlinku. Nádoba by mala mať min priemer 40 cm a zároveň byť ľahká, aby sa vám s ňou v prípade potreby dobre manipulovalo.

5. Ak pestujete iba jednu rasltinu, musíte dozrieť na to, aby došlo pri vytvorení kvetov k ich opeleniu, najlepšie hmyzom. Ten prilákate na svoj balkón prostredníctvom pestrej výsadby. Opeľovači si najradšej pochutnávajú na zakvitnutých bylinkách a kvetoch, tak im ich doprajte. Ak zlyhajú opeľovači, skúste cukinu opeliť ručne. Na samičkiné kvety, ktoré sú hrubšie naneste peľ zo samčích kvetov, ktoré sú tenké a vyzerajú skôr ako kvety, Samičkiné kvety majú namiesto stonky malinkatú cukinu:)

Pestujete cukiny v nádobách? Akú radu by ste ešte pridali k našim?