Balkónový poklad

22 Apr, 2014
Balkónový poklad

Jednou z najosvedčenejších jedlých rastlín, ktoré sme za tú dobu, čo sme sa presťahovali do nového bytu, vyskúšali pestovať na balkóne, je jednoznačne šalát. Rýchlo rastie, nepotrebuje veľa miesta, spokojne sa tvári v akejkoľvek nádobe, pekne sa zelená a existuje v toľkých podobách, odrodách a farbách, že aj keď sme na celkom balkóne pestovali len šalát, stále by nevyzeral fádne.

lettuce leaves

lettuce leaves

Ak hovorím o pestovaní šalátu na balkóne, nemyslím tým pestovanie šalátových hlávok, ale lístkov, ktoré sa oberajú postupne podľa potreby, aby ďalšie mohli priebežne dorastať. Semienka sa vysievajú na husto priamo do nádoby, v ktorej budeme šalát pestovať. Takýto systém pestovania sa nám veľmi osvedčil a uplatňujeme ho dokonca aj v hriadkoch na našej záhrade.

lettuce leaves

lettuce leaves

Tento rok sme stavili na osvedčenú klasiku Kráľ Mája, o ktorom píšu aj v starom socialistickom záhradkárovi, ktorého som našla u deda v knižnici. Naštastie Kráľ Mája kraľuje a dobre chutí už aj teraz v apríli:)

lettuce leaves

lettuce leaves

Na šalátových listoch je výborné aj to, že majú široké, dennodenné uplatnenie v kuchyni. Na raňajky k chlebíku, na obed s ďalšou zeleninou, orechami a kúskami syra v šaláte, alebo pre milovníkov špenátov naparené a podaváne s novými zemiakmi a vajíčkom. Naša babka zvykla robiť aj šalátovú mliečnu polievku, ale s tou sa nejak neviem doteraz vžiť.

lettuce leaves

lettuce leaves

A praktické na šaláte aj to, že rastie aj v tieni, čiže ním môžte vyplniť tmavé balkónové kúty a stále sa tešiť z úrody. No veď hovorím, hotový balkónový poklad:)