Čo s jahodami v zime?

06 Oct, 2013
jahody v zime

jahody v zime

Pomaly sa vzdávam nádeje na babie leto a horúci október a začínam rozmýšlať kam s balkónovou zahrádkou v blížiacej sa zime.
Jahody sú najúrodnejšie práve v druhom roku, bolo by preto škoda prísť o tie tohtoročné, kupované na jar na miestnom trhu. Teoreticky by mali byť jahody schopné ustáť teploty pod bod mrazu aj v kochlíku na balkóne obalené a prikryté ihličím, ale prečo to riskovať?

jahody v zime

jahody v zime


Najlepšie by bolo vysadiť ich na zimu niekam na záhon do záhradky. Jednoducho k nim prihrnúť kompost alebo zeminu a obložiť ich ihličím alebo slamou.
Ja som si ale zvolila logisticky nenáročnejšiu cestu, a povedala som si, že jahody prezimujem u nás na chodbe. Je tam relatívna zima a tma.

Dôležité je, aby miestnosť určená na prezimovanie nebola vlhká, čo by mohlo ohroziť ich zdravotný stav. Tiež by dnu nemalo svietiť ostré zimné slnko.
Skôr než jahody presuniem do chodby, ostrihám im listy niekoľko centimetrov nad srdiečkom. Poplazy sa môžu ešte niekoľko dní predtým vložiť do samostnaného kochlíka, prihrnúť zeminou a odstrihnúť od materskej rastliny, hneď ako zakorenia.
Cez zimu by sa potom mali rastliny polievať každých 10-14 dní, aby úplne nevyschli.