Domáce sušené jabĺčka

09 Feb, 2014
Dehydrating apples

Dehydrating apples

Jedným zo spôsobom ako uskladniť ovocie na zimu je sušenie. Usušiť ovocie sa dá aj doma relatívne ľahko a rýchlo. Takto sušené ovocie nepôsobí na prvý pohľad natoľko vábne ako to z obchodu, krásne však vonia a neobsahuje prímesy síry ani konzervanty, ktoré pouźívajú výrobcovia, aby zabránili hnilobnému procesu u nedostatočne vysušeného ovocia, ktoré je potom mäkšie a tým chutnejšie.

Dehydrating apples

Dehydrating apples

Na sušenie odporúčame vyberať nepoškodené kusy, aby ste predišli hnilobným procesom a zábranili tvoreniu plesní.  Nevykrajujte poškodené časti, ale vyberte len pekné plody. Sušiť môžte takmer akékoľvek ovocie - jablká, hrušky, slivky, hrozno, brusnice a pod.

My sme tento víkend sušili jabĺčka z našej jesennej úrody.
Najprv sme jablká poriadne umyly a usušili kuchynskou utierkou. Potom sme odstránili jadrovník, ošúpali a nakrájali ich na menšie kúsky.
Aby si zachovali farbu, môžu sa na desať minút namočiť do vody s citrónovou štavou. My sme ich radšej posypali škoricou:)

Dehydrating apples

Dehydrating apples

Sušili sme ich na plechu vystlanom papierom v trúbe pri teplote 80 stupňov Celzia asi dve hodiny s mierne pootvorenými dvierkami. Po hodine sme plátky pootáčali na druhú stranu.

V lete sa dá ovocie sušiť aj vonku. Pri teplote nad 30 stupňov celzia to trvá 2-3 dni a je potrebné ho chrániť pred hmyzom.

Dehydrating apples

Dehydrating apples


Vysušené jabĺčka sme uskladnili vo vzduchotesnej nádobe. S vločkami, medom a bielym jogurtom to budú hotové raňajky šampiónov:)