S tohtoročnou sezónou sme sa rozlúčili symbolicky - ako inak, šalátom z poslednej úrody. Nechýbali v ňom šalátové listy, čakanka, valeriánka, zopár posledných reďkoviek a okvetné lístky jedlého kvetu nechtíka.

jedlé kvety, nechtíky
V záhrade je väčšina kvetov jedlých. Kapucínky, nechtíky, sirôtky, ďatelina, levanduľa, ruža, slnečnica a dokonca aj aksamietnice, borák a nevädze. Môžete si s nimi ozdobiť šaláty, dezerty, alebo syrové taniere.
Borák môžete zamraziť do ľadových kociek a použiť v lete na spestrenie letných drinkov. Ak primiešate okvetné lístky nechtíka do nátierok, sfarbia sa jemnožltým odtieňom. Alebo ich môžete nechať vysušiť a používať pri varení namiesto šafránu, ktorý je ďalším z jedlých záhradných kvetov. Jeho piestiky sú známe ako korenie. Kapucínka je jedlá celá, jej korenistú chuť oceníte v šalátoch alebo sendvičoch. Neotvorené púčiky slnečníc sa dajú variť v pare rovnako ako čerstvé artičoky.
Aké jedlé kvety používate v kuchyni vy?