Na čo nie je ani v júli neskoro?

10 Jul, 2014
Na čo nie je ani v júli neskoro?

Hoci je už sezóna v plnom prúde a termín na vysádzanie rajčín ste už zmeškali, jedlá záhradka za oknom ešte nie je úplne stratená. Aj v júli sa toho nájde dosť, čo môžte vysievať. Potrebujete k tomu len nejakú nádobu s dierami na dne, nádobku kam budete vytekajúcu vodu odchytávať, zopár kamienkov ako drenážnu vrstvu, zem a semienka a pár minút času strávených cvičením na balkóne:)

Do čoho sa teda pustiť?

S letom prišiel druhý čas šalátov a rukoly. Myslite na to, že čím častejšie ich oberáte, tým viac ich podporujete v tvorbe nových listov. Navyše v lete sú teploty vysoké a dni dlhé, ľahko sa môže stať, že šaláty vybehnú do kvetu, alebo zhorknú, a to by bola predsa škoda. V horúcich dňoch sa snažte zeleninu  polievať najmä ráno a dostatočne výdatne, najlepšie poriadne odstatou vodou.

Rukola má inak asi najminiatúrnejšie semienka, aké som kedy videla. Vlastne celá je taká drobnučká, treba ju polievať veľmi opatrne, najlepšie flašou s deravým vrchnákom.
Jarnú rukolu mi doslova cez noc zožrali húsenice, ale túto im už nedarujem!

Na čo nie je ani v júli neskoro?

Opäť môžte vysievať aj koreňovú zeleninu ako mrkvu, repu,či reďkovky. Najmä reďkovky sú výhodnou balkónovou zelenino -. nepotrebujú veľa miesta, majú krátke vegetačne obdobie a mladé chutia neskutočne lahodne:)

Na čo nie je ani v júli neskoro?

A ani na kvety ešte nie je neskoro.
Krásne nám vyklíčil nedávno vysievaný borák, ktorý patrí medzi jedlé kvety s vysokým obsahom vitamínu C. Ale môžte si vysiať aj iné - napríklad nechtíky, či aksamietnice.

Zdá sa mi, že tento rok poletuje mestom nejak menej opeľovačov ako pominulé roky, tak ich treba kvetinkami motivovať, aby vedeli kde sú vítaní:)

Na čo nie je ani v júli neskoro?