Najmilšia komunitná záhrada

13 Apr, 2014
Najmilšia komunitná záhrada

Dnes sme sa boli pozrieť v jednej z najmilších komunitných záhrad, aké sme doteraz navštívili. Je vidno, že ľudia sa sem chodia s radosťou starať o svoje políčka a vážia si túto príležitosť. Odparkované farebné autíčka a malé krhličky prezrádzali, že medzi záhradkárov patria aj malé deti. Nikoho asi neprekvapí, že najradšej zo všetkého sa hrajú s vodou načerpanou z premyslene vybudovaného zásobníka na vodu, z ktorého sa voda pumpuje mechanicky do veľkých nádob.
Ako už možno tušíte, reč je o krasňanskom Zelovoci.

V komunitnej záhrade krasňanský ZELOVOC má svoje políčko 27 rodín spolu so svojimi deťmi. Spolu tu tak záhradkárči takmer 100 ľudí, ktorí sa spoznali v račianskom rodinnom centre Ráčik a nadšení myšlienkou spoločného pestovania prekonali počiatočné susedské prekážky, zabojovali o grant a získali do prenájmu nevyužívaný priestor na vybudovanie komunitnej záhrady.

Hoci sezóna ešte len začína, políčka sa už krásne zelenajú. Rastú v nich reďkovky, hrášok, šaláty, jahody a rôzne bylinky a kvety.

Pri pestovanim vo veľkých vreciach sa nechali inšpirovať berlínskou Prinzessinnengarten. Pestujú v nich najmä bylinky, ale aj jahody či rebarboru.

Najmilšia komunitná záhrada

Vyvýšené záhony majú rôznu veľkosť - 3 m2, 6 m2 či 12 m2   "Členské" platia záhradkari aj podľa veľkosti ich záhonu.

Najmilšia komunitná záhrada

To, čo si záhradkári vypestujú je ich. Ak sa náhodou stane, že niekto vypestuje viac šalátu ako vie spotrebovať, cez FB skupinu ho ponúkne ostatným. Podobne spolu zdieľajú aj starosti s polievaním. Ak náhodou niekto odíde na dovolenku, poprosí ostatných, aby sa postarali aj o jeho políčko.

Najmilšia komunitná záhrada

Minulý rok venovali záhradkári z krasňanského Zelovocu najmä budovaniu záhradky. Tento rok však už majú priestor aj na experimenty a vylepšenia. Medzi ne patrí napríklad vertikálne pestovanie jahôd v postavenej palete, ale aj pareniská na predpestovanie šalátov.

Najmilšia komunitná záhrada

Najmilšia komunitná záhrada

Nezabúdajú ani na kvety, ktoré do záhradky prilákajú užitočný hmyz.

Najmilšia komunitná záhrada

Najmilšia komunitná záhrada

Za pozvanie ďakujeme zakladateľovi záhrady Mirovi Dudlákovi. Rozhodne sme sa nevideli naposledy, a radi do záhradky vrátime zas, napríklad aj počas Food revolution day, do ktorého sa Zelovočania zapoja 17.5. Mimochodom, všetci ste srdečne pozvaní!:)