Päť tipov pre jedlý balkón

Päť tipov pre jedlý balkón

Pokiaľ nemáte veľký balkón, oplatí sa ísť na istotu a vybrať si také rastliny, ktoré vám zabezpečia želanú úrodu a zaroveň nebudú vyžadovať priveľa starostlivosti.

Paradajky
Ak máte šťastie na slnečný balkón, medzi vysoko úrodnú zeleninu nepochybne patria rajčiny. Ich pestovanie je nenáročné, potrebujú hlavne veľa vody a dostatok živín. Živiny môžte dopĺňať použitím kompostu, alebo organickým hnojivom rozpusteným vo vode. V polovici mája si kúpte zdravú sadeničku, najlepšie na miestnom trhu, vysaďte ju do nádoby aspoň 30 cm hlbokej a postavte na slnečné miesto. Na balkóny sú najvhodnejšie malé, kompaktné cherry rajčiny. Pre istotu ich však priviažte k opore, aby sa rastlinka pod náporom plodov nezlomila. Ak porastie príliž do výšky, odlomte jej vrchol, aby sa mohla sústrediť na tvorbu plodov namiesto rastu stonky.

cherry tomatoes

Päť tipov pre jedlý balkón

Šalátové listy
Šaláty sú ideálna balkónová zelenina, pretože ich môžte vysievať do akejkoľvek nádoby v čase keď je na vysádzanie sadeníc rajčín a paprík ešte priskoro. Pri výseve dodržte správny čas podľa odporúčania na obale semienok, marec by však už mal byť pre väčšinu šalátových semienok dostatočne teplý. Semienka vysievajte husto a plytko, stačí ich len jemne prikryť zeminou, mierne pritlačiť, postriekať rozprašovačom a udržovať zem vlhkú, až kým nezačnú klíčiť.  O niekoľko týždňov takýmto spôsobom dostanete plnú nádobu šalátových listov. V nádobe na balkóne si môžte vypetovať aj celý hlavkový šalát, vtedy mu však treba dopriať dostatočné množstvo miesta. 

green leaves

Päť tipov pre jedlý balkón

Papriky
Pestovanie paprík v nádobách vyžaduje podobné podmienky ako v prípade pestovania rajčín. Aj papriky potrebujú väčšiu nádobu a pravidelné dopĺnanie živín. Môžte ich pestovať zo semienka, alebo si jednoducho kúpiť v polovici mája, keď pominie nebezpečenstvo mrazov, sadenicu, či sadenice, ktoré vysadíte do nádoby a umiestnite na slnečné miesto. 

pepper

Päť tipov pre jedlý balkón

Hrach
Na pestovanie v nádobách je hrach ako stvorený. Rastie rýchlo a prináša veľa úrody pri minimálnej starostlivosti. Stačí mu hocijaká veľka nádoba a palice na oporu. Semienka v marci zatlačte do zeme na hĺbku ich vlastnej veľkosti, povrch utlačte a dobre polejte. Ich klíčivosť ešte urýchlite, ak ich predtým ponoríte do vody. Výhoda pestovania hrachu je, že je to predplodina, po zozbieraní úrody môžte do nádoby vysadiť zas ďalšiu zeleninu. 

peas

Päť tipov pre jedlý balkón

Kapucínky
Kapucínky patria k jedlým kvetom, ktoré sú nenáročné na živiny aj veľkosť nádoby. Jedlé sú listy, kvety aj puky, chuťou pripomínajú žeruchu, alebo reďkovky. Na výsev môžte použiť zeminu z predošlej sezóny, nakoľko sú kapucínky nenáročné na živiny. Semienka sa dajú kúpiť v každom väčšom záhradníctve. Vysievajú sa v apríli do hniezd, teda viac semienok do jednej jamky. Nádobu umiestnite na slnečné, alebo čiastočne slnečné miesto a pravidelne polievajte.

nasturtium

Päť tipov pre jedlý balkón

A čo sú vaše zaručené tipy?