Prvá verejná strešná záhrada v Bratislave

04 Aug, 2014
Prvá verejná strešná záhrada v Bratislave

V posledných dňoch je teplota na našom vonkajšom teplomeri buďto riadne vysoko, alebo prší akoby nikdy nemalo prestať. Priznám sa, že náhle zmeny teplôt v meste veľmi nevykrývam, a aj preto sa teším na novú iniciatívu zloženú z architektov, urbanistov , mestkých farmárov a ďaľších šikovných a občiansky aktívnych ľudí, ktorí sa rozhodli vybudovať záhradu NA STRECHE a aj týmto spôsobom poukázať na problematiku mikroklímy v našom hlavnom meste.

Tá sa, ako ste si už isto všimli, z roka na rok zhoršuje, a práve zelené strechy a plochy a tým menší počet betónových povrchov majú potenciál tento nepriaznivý stav zvrátiť. Okrem toho, že majú zelené strechy svoj význam ako tepelný izolant a pomáhajú stabilizovať teplotu vo vnútri budovy,sú dôležité tiež z hľadiska zachytávania daždovej vody, ktoré inak steká do kanalizácie, či ostáva stáť na miestach, kde následne dochádza k zaplaveniu - tak ako sme to cez víkend videli na parkovisku jedného z bratislavských nákupných centier.

V Bratislave v súčasnosti existuje niekoľko zelených striech. Väčšinou sa jedná o súkromné strechy s okrasnou výsadbou.

Čoskoro k nim však pribudne prvá verejne dostupná strecha, na ktorej sa budú pestovať nielen rôzne druhy zeleniny, ale aj ovocné stromy:) A okrem pestovania a stretávania rôznych komunít, tu bude prebiehať večerná filmovačka, rôzne workshopy, diskusie, čitačky a omnoho viac.

Prvá verejná strešná záhrada v Bratislave

Zdroj foto: Pinterest

Ak sa chcete dozvedieť viac, či sa priamo zapojiť do tejto iniciatívny, odporúčam sledovať event na FB - Stavanie Záhrady! (Save the date) , kde bude skupina NA STRECHE postupne pridávať nové informácie. Ak všetko pôjde podľa plánu, v priebehu tohto týždna ohlási, kde sa bude nachádzať prvá verejná záhrada NA STRECHE a v sobotu bude prvá verejná akcia na jedinečnom mieste, ktoré si určite získa vaše srdcia len čo doň vstúpite, teda aspoň to moje má už teraz:)