Prvá verejná strešná záhrada v meste - POD PYRAMÍDOU Slovenského rozhlasu

28 Sep, 2014
Prvá verejná strešná záhrada v meste  - POD PYRAMÍDOU Slovenského rozhlasu

Prečo pyramída?

O otvorení brán a sprístupnení terasy Slovenského rozhlasu pre verejnosť sme dávno snívali všetci tí, ktorí trpíme slabosťou na stavby komunistickej architektúry. To, že sa tak stane vďaka OZ Jedlé mesto a za pomoci vedenia Rádia FM ešte pred pár mesiacmi však nikto ani netušil.

Po negatívnom vyjadrení majiteľov budovy a teda aj strechy na OD Dunaj, ktorá bola prvotnou inšpiráciou na vytvorenie verejnej strešnej záhrady, sa skupina s pracovným názvom NA STRECHE vytvorená z členov OZ Jedlé mesto nevzdala a naďalej hľadala vhodné strechy, odhodlaná skôr či neskôr záhradu na streche vybudovať.

 

Prvá verejná strešná záhrada v meste - POD PYRAMÍDOU Slovenského rozhlasu

Foto: Vizualizácia strechy na OD Dunaj, autor: Veronika Kovacsová, Slavo Uhrín

 

Druhé sklamanie prišlo po týždňoch rokovania s OD MY na Kamennom námestí, ktoré zastihlo skupinu v čase, keď už počítala s tým, že má dohodu o sprístupnení strechy istú.

 

Prvá verejná strešná záhrada v meste - POD PYRAMÍDOU Slovenského rozhlasu

Foto: Vizualizácia zelenej strechy na OD MY, autor: Veronika Kovacsová

 

Napriek tomu, že záhradkárska sezóna už bola v plnom prúde, nevzdali sa a hľadali ďalej. Naštastie mestskí architekti a dizajnéri, pestovatelia a odborníci na potravinovú bezpečnosť miest a komunitní nadšenci spojení v OZ Jedlé mesto vystihli správnu dobu a o svojich najlepších zámeroch otvoriť verejnú jedlú strešnú záhrady presvedčili Maroša Hečka, riaditeľa Rádia FM.

 

Prvá verejná strešná záhrada v meste - POD PYRAMÍDOU Slovenského rozhlasu

Foto: Vizualizácia zelenej strechy na terase Slovenského rozhlasu, autor: Dominika Belanská

 

Začali sa týždne a mesiace diskusií a vyjednávaní o konečnej podobe záhrady POD PYRAMÍDOU Slovenského rozhlasu nasledované zhruba mesačnou internzívnou prácou na sprístupnenej terase Slovenského rozhlasu. Bolo treba odstrániť všetok odpad, ktorí tam medzičasom vyrobili nepozvaní návštevníci, vytrhať burinu, vyčistiť priestor od holubých exkramentoch, poumývať nie príliž vydarené taggy a pokusy o graffiti na stenách historickej budovy a nanosiť na terasu materiál potrebný na výrobu desiatok vyvýšených záhonov. K tomu tony zeminy a kôry, kovových  prístreškov pre živé rozhlasové vysielania a bistro, a zelenú stenu vytvorenú z vyradených paliet, aby sa mohla záhrada 16. septembra 2014 slávnostne otvoriť za prítomnosti médii, živých koncertov a niekoľkých stoviek návštevníkov.

Pozítivne reakcie návštevníkov záhrady po jej otvorení ďaleko predčili všetky očakávania. Boli veľkým povzbudením a potvrdením, že práca ľudí z OZ Jedlé mesto a množstva dobrovoľníkov, ktorí sa k nim pridali, mala a má svoj význam.

Prvá verejná strešná záhrada v meste - POD PYRAMÍDOU Slovenského rozhlasu

Foto: Otvorenie prvej verejnej strešnej záhrady v Bratislave POD PYRAMÍDOY, autor: Braňo Bibel

Obyvatelia mesta a susedia z okolia prejavili svoju podporu pri hľadaní alternatívnych možností využívania prázdnych betónových priestorov v centre mesta, napríklad aj ich premenou na verejné jedlé záhrady.

Na opustenej terase opäť zavládol život a čulý ruch a mesto sa stalo o niečo udržateľnejśím a priateľskejším k svojim obyvateĺom.

 

Čo sa chystá ďalej?

Podoba záhrady ešte nie je ani zďaleka finálna. Členov združenia Jedlé mesto a ďalších dobrovoľníkov čaká stálé množstvo práce. Plánujú spoločne vybudovať kompost kde by mohli chodiť vyhadzovať svoj bioodpad aj susedia z okolia, dokúpiť stoly a stoličky, aby si kde mali ľudia posedieť ai zabezpečiť v záhrade stále otvorené bistro. K tomu všetkému plánujú organizovať pestovateľské workshopy pre deti aj dospelých a ak počasie dovolí, sľubujú aj ďalší premietací večer. Popritom sa združenie obzerá po ďalších strechách, ktoré by bolo možné premeniť na jedlé strechy. Oplatí sa teda sledovať ich aktivity na facebooku POD PYRAMÍDOU či NA STRECHE.

 

Predchádzajúci článok o tejto iniciatíve.