Sladká chuť domácich čučoriedok

24 Jul, 2014
Sladká chuť domácich čučoriedok

Už od detstva milujem drobné ovocie - kyslé ríbezle, sladké egreše, černice, maliny a hlavne čučoriedky, ktoré čuduj sa svete, vôbec nechutia ako tie v akože čučoriedkových jogurtoch:) a sú z nich najlepšie koláče na svete.

Najradšej by som ich pestovala všetky,tak ako naša babka kedysi, ktorá mala hádam najväčší krík červených ríbezlí, aký som kedy videla.No žiaľ, limitovaná balkónovým priestorom som si musela vybrať, a tak som sa rozhodla pre čučoriedky, ktoré postupne dozrievajú počas celého leta a vďaka svojej kompaktnej veľkosti sa v pohode zmestia aj na náš balkón.

Niekde sa o čučoriedke píše aj ako o tzv. "superfood", najmä vďaka vysokému obsahu antioxidantov a vitamínu C.
 

Sladká chuť domácich čučoriedok

Čučoriedku som si priniesla z predajne Plantex z Veselého, odkiaľ si nosíme rastliny aj na chalupu, a zatiaľ ešte žiadna nesklamala. Tentokrát som vsadila na odrodu Patriot, ktorá sľubuje bohatú úrodu - z jedného kríčka 5-7kg čučoriedok, a nižší vzrast rastliny.  Doma som ju presadila do väčšej nádoby s kyslou pôdou a umiestnila na slnečné miesto.

Z času na čas ju prihnojím kávovou usadeninou, čo mi ostane v kávovari a dosypem novú zem.
Inak je starostlivosť o čučoriedku nenáročná - má rada veľa vody najmä v období dozrievania plodov a dostatok slnečných lúčov. A na jar rez, ktorý by mal byť v prvých rokoch len mierny, keďže čučoriedka rodí na viacročných výhonkoch.

Sladká chuť domácich čučoriedok

Viac čučoriedok čakáme až v treťom či štvrtom roku. Dovtedy si pochutnávame aspoň na tých pár kúskov,ktoré sa sem tam objavia:)

Sladká chuť domácich čučoriedok