Urban AgriCulture Basela

15 Nov, 2013
Urban AgriCulture Basela

Urban AgriCulture Basela

Ak si myslíte, že zima je obdobie kedy záhradkári spia a spokojne počítajú zásoby uskladnenej zeleniny na zimu, mýlite sa.
Zima je pre mnohých obdobím vzdelávania a výmeny skúseností, plánovania a nasávania nových informácií. Jedno takéto inšpiratívne stretnutnie zorganizovala tento týždeň Živica v Bratislave a vo Zvolene.

 

V utorok v Bratislave  zorganizovala Živica stretnutie, na ktorom predstavila svoj aktuálny projekt Nevyšliapanou cestou. V rámci tohto projektu chce v Bratislave a vo Zvolene rozbehnúť komunitné záhrady, postaviť mestské úle a zaviesť do obehu lokálnu menu po vzore švajčiarskej organizácie Urban AgriCulture Basela, ktorá takéto projekty úspešne rozbehla pred 3 rokmi v švajčiarskom meste Bazilej (nem.Basel).

 

Bastiaan Frich und Dominique Oserlu, zakladatelia permakultúrnej záhrady Landhof, jednej z iniciatív združených pod Urban AgriCulture Nests Basela, prišli osobne priblížiť svoje skúsenosti s permakultúrnou záhradou.

 

Opäť sa hovorilo veľa o tom, že komunitné záhrady sú spôsob ako zabezpečiť aspoň čiastočnú potravinovú sebestačnosť obyvateľov miest. Aj takouto formou možno minimalizovať cestu našej potravy zo záhradky na náš stol. Tiež je to spôsob ako zmeniť zmýšľanie ľudí a ukázať im, že o podobe nevyužívané priestoru za ich domom môžu rozhodnúť aj oni sami.

 

Bastian na začiatku ukázal fotografie prázdneho parkoviska na ktorom mal pôvodné stáť nový obytný komplex. Dnes je tam permakultúrna komunitná záhrada Landhof. Neverili by ste, že ide o to isté miesto.

Urban AgriCulture Basela

Urban AgriCulture Basela

zdroj:http://www.flickr.com/photos/urban-agriculture-basel/7214939216/

 

Landhof je priestor, kde sa môžu susedia stretávať, bližšie spoznávať a zdieľať svoje medzigeneračné skúsenosti. Prípadne sa spoznať, zamilovať a presťahovať do spoločného bytu, čím sa uvoľní miesto v tom druhom.Aj toto je spôsob zabezpečenia nových bytových možností pre obyvateľov miest, ako s úsmevom doplnil Bastian.

 

Tiež je to miesto mnohých možností. Chceli vedieť koľko pšenice treba na kilo múky. Tak si ju vypestovali. A keď už mali múku a zamiesený chlebbík, zistili, že si ho nemajú kde upiecť. A tak si postavili na záhrade pec. Aké jednoduché, no nie?:)

 

Urban AgriCulture Basela

Urban AgriCulture Basela


zdroj:http://www.flickr.com/photos/urban-agriculture-basel/7214894002/