Komunitné záhrady v Bratislave, časť 1.

Komunitné záhrady v Bratislave, časť 1.

Komunitné záhrady sú v súčasnosti, hneď po balkónoch a predzáhradkách, druhou najrozšírenejšou možnosťou pestovania ovocia a zeleniny priamo v meste. Nie je tomu inak ani vo väčších mestách po celom Slovensku - v Nitre, Žiline, Banskej Bystrici, Kežmarku aj Prešove postupne pribúdajú komunitné záhradky. A prirodzene, veľkej obľube sa tešia aj v Bratislave.

Vznikajú tu na rôznych typoch pozemkov, v takmer všetkých mestských častiach. Niekde sa pestuje vo vyvýšených záhonoch či pestovateľských vreciach, inde priamo v zemi. Jedny počítajú svojich členov v desiatkach, v iných sa o záhradu stará sotva desaťčlenná komunita. A kým niektoré sú známe a otvorené pre návštevníkov, do iných sa dostanete len v sprievode niektorého z jej členov. A sú dokonca aj také, kde okrem pestovania zeleniny chovajú aj ovečky či včely.

Bola som zvedavá, čo predchádzalo  k ich založeniu, to ako fungujú, a aké sú ich sny a plány do budúcnosti, a tak som sa so zvedavými otázkami obrátila na ich zakladateľov.

 
VINICA A MOBILNÁ ZÁHRADA PIONIERSKA a MOBILNÉ ZÁHRADY KARPATSKÁ (Sandra Štasselová, Vnútroblok)

Vinica a mobilná záhrada Pionierska a novovznikajúca Mobilná záhrada Karpatská sú v poradí druhou a treťou komunitnou záhradkou založenou občianskym združením Vnútroblok. Prvá založená záhrada na Sasinkovej ulici (obr.v úvode) už nefunguje, minulý rok ju na začiatku zimy, po troch záhradkárskych sezónnach a zmene majiteľa pozemku, presťahovali na Karpatskú ulicu, na pozemok v správe Špeciálnej základnej školy. Záhrada na Pionierskej využíva mestský pozemok, ktorý má Vnútroblok v prenájme od mestskej časti Nové mesto. Nájsť vhodný pozemok na založenie záhradky od nápadu až po podpis zmluvy trval Vnútrobloku približne 18 mesiacov. 

V oboch záhradkách sa pestuje v mobilných vyvýšených záhonoch, na Pionierskej v 90 boxoch tak záhradkárčí 100-110 ľudí vrátane detí, na Karpatskej využíva 50 boxov asi 70 záhradkárov vrátane detí a tiež žiakov zo základnej školy. Na Pionierskej sa okrem pestovania zeleniny starajú záhradkári aj o vinič, ktorí im už dvakrát niekto zničil a ukradol, ale napriek tomu sa rozhodli nevzdať a v záhradke pokračovať.

Pri výbere záhradkárov sú uprednostnení pestovatelia z minuloročnej sezóny a potom tí, čo bývajú v blízkosti záhrady, aktuálne sú registrácie do oboch záhrad uzavreté. Každý z pestovateľov dostane prvý box zadarmo, resp. za dobrovoľný príspevok, ak by však chcel pestovať v dvoch boxoch, za druhý si priplatí 15 EUR za sezónu.

Vinica a mobilna zahrada Pionierska

Komunitné záhrady v Bratislave, časť 1.


Vinica a mobilna zahrada Pionierska

Komunitné záhrady v Bratislave, časť 1.


Foto: Adam Šakový

K zakladaniu komunitných záhrad viedla Vnútroblok najmä chuť zlepšiť svoje mesto, veria, že zlepšenie kvality verejného priestoru prinesie zlepšenie kvality občianskej spoločnosti a naopak. Postupne by sa chceli členovia Vnútroblok sústrediť najmä na pomoc iným ľuďom a komunitám pri zakladaní záhrad a využiť tak know-how, ktoré za ten čas nadobudli.

Ak by ste chceli záhrady navštíviť, máte na to skvelú príležitosť. Tento piatok, 6.5. bude oficiálne otvorenie záhrady na Karpatskej ulici sprevádzané piknikom a živými koncertmi, všetci ste srdečne pozvaní!

Mobilná záhrada Karpatská

Komunitné záhrady v Bratislave, časť 1.


Foto: Vnútroblok
 

KRASŇANSKÝ ZELOVOC (Miroslav Dudlák, RC Ráčik)

Krasňany sú pre mňa, aspoň z fotiek mojich známych na facebooku, idylické sídlisko pre mladé rodiny s deťmi. Rodičia s deťmi sa tu spoločne stretávajú v rodinnom centre Ráčik, rodičia organizujú brigády, upravujú svoje predzáhradky, deti hrajú futbal, lozia po stromoch či spoločne sadia zeleninu v komunitnej záhrade.

Tá funguje už štvrtú sezónnu pod vedením Miroslava Dudláka z RC Ráčik. Pôvodne chceli deťom ukázať, že mrkva nerastie na poličke v supermarkete, čoskoro si však uvedomili, že záhradka im okrem zeleniny dáva ešte cennejšiu príležitosť a to spoznať tu nových priateľov a známych.

V záhradke pestuje vo vyvýšených záhonoch a pestovateľských vreciach momentálne 34 rodín, čo je viac ako 100 ľudí vrátane detí. Stav pestovateľov je teda aktuálne plný. Po každej sezóne však dochádza z rôznych dôvodov k obmene asi 10-20% pestovateľov, takže ak bývate v okolí a miesto sa vám zatiaľ neušlo, nezúfajte a prihláste sa, najlepšie čím skôr. Noví záhradkári sa budú prijímať podľa poradia, v akom sa prihlásili. Chod záhradky je zabezpečený z členských príspevkov záhradkárov.

Aktuálne najhorúcejším plánom do budúcnosti je zabezpečenie fungovania záhradky na ďalšie 5 ročné obdobie, nakoľko jej pomaly končí nájomná zmluva s mestskou časťou Rača. Neviem si však predstaviť, že by mohol niekto spochybniť prínos tejto záhradky pre okolie a nájomnú zmluvu jej nepredĺžiť.

Každopádne, držíme palce a vyjadrujeme plnú podporu krasňanským pestovateľom!

Krasňanský Zelovoc

Komunitné záhrady v Bratislave, časť 1.


Krasňanský Zelovoc

Komunitné záhrady v Bratislave, časť 1.


Foto: Krasňanský Zelovoc
 

KOMUNITNÁ ZÁHRADA PROJEKTU ŽIVOT (Manik, Projekt Život)

Komunitná záhrada Projektu Život je podľa všetkého prvou komunitnou záhradou v Bratislave. Založil ju v roku 2012 zakladateľ Projektu Život, známy pod menom Manik. Okrem komunitnej záhrady Manik v rámci Projektu Život organizuje festival Drienok, Zónu bez peňazí, Dúbravský jarmok, rôzne diskusné formáty, kurzy a množstvo ďalších aktivít, okolo ktorých sa medzičasom vytvorila pomerne veľká komunita ľudí uprednostňujúcich prirodzený životný štýl v súlade s prírodou.

Samotná komunitná záhrada má približne 20 členov a navštíviť ju môžte kedykoľvek v sprievode niektorého z jej členov. Členovia záhradky sú vyberaní zo sympatizantov Projektu Život, ktorí majú radi príjemnú spoločnosť, aktívny oddych, spoločenské posedenia pri ohni, lahodné nápoje a nevadí im piplanie sa v zemi.

Záhradka sa nachádza na súkromnom pozemku a pestuje sa v nej priamo v zemi. Okrem pestovania si záhradkári organizujú aj spoločné raňajky, opekačky či oslavy narodenín. A tiež stále niečo nové na záhradke budujú. Raz sú to nové schody, inokedy mostík, hojdačka, alebo zvukové steny pre deti, a tak si spoločne postupne pretvárajú tento dovtedy nevyužívaný priestor na svoj malý kúsok raja.

Komunitná záhrada Projektu Život

Komunitné záhrady v Bratislave, časť 1.


Komunitná záhrada Projektu Život

Komunitné záhrady v Bratislave, časť 1.


 Foto: Mnk

 

KOMUNITNÁ ZÁHRADA A OVOCNÝ SAD JEDLÉ MESTO - LATIFUNDIA (Petra Pašmíková, OZ Jedlé mesto)
 

Komunitná záhrada a ovocný sad Jedlé mesto v Dúbravke vznikli pred troma rokmi viac menej náhodou. Pôvodne chceli členovia Jedlého mesta len vysádzať v meste jedlé stromy a zamerať sa pri tom najmä na staré odrody. Keďže, ale nedostali povolenie od mesta, využili ponuku v podobe nevyužívaného ovocného sadu a začali sa oňho starať. Postupne ho vyčistili, ostrihali staré stromy a dosadili nové. Vybudovali aj niekoľko vyvýšených záhonov na pestovanie jahôd a rôznej zeleniny. O záhradu sa momentálne stará asi 15 záhradkárov. Miesta je v záhradke je však stále dosť, takže pokiaľ bývate v Dúbrave a okolí a chcete sa k záhradkárom pripojiť, určite sa pre vás miesto nájde. Rátajte však s tým, že záhradkári si všetko musia zabezpečiť sami, vrátane zaistenia svojho miesta pred divou zveru, ktorá z času na čas záhradku navštívi.

Navštíviť záhradu môžte aj vy počas otvorených dní, v čase sezóny v sobotu, alebo v nedeľu. Výmenou za priloženú ruku k dielu vám Marek Holek, hlavný koordinátor záhrady, ochotne vysvetlí a názorne predvedie, ako sa správne starať o ovocné stromy.

Momentálne záhradka hľadá spôsoby financovania altánka, v ktorom sa dalo nielen oddychovať, ale aj aktívne vzdelávať a viesť prednášky a výuku pre dospelých aj pre deti z priľahlých škôl. A zástupcovia Jedlého mesta tiež dúfajú, že sa im podarí rozšíriť svoje aktivity do ďalších miest a my im v tom držíme palce!

Jedlé mesto Latifundia

Komunitné záhrady v Bratislave, časť 1.

Jedlé mesto Latifundia

Komunitné záhrady v Bratislave, časť 1.

To sú len niektoré z komunitných záhrad v Bratislave. Ďalšie záhradky predstavíme zas nabudúce :)