Tipy a triky

Čo si kúpiť na jarnom trhu?

Čo si kúpiť na jarnom trhu?

Streda a štvrtok patria medzi trhové dni, minimálne na trhovisku na Žilinskej určite. Okrem soboty, najtrhovejšieho dňa z týždna, tu v stredu a vo štvrtok nájdete najväčší počet predajcov. Okrem tých, ktorý predávajú rajčiny z veľkoskladov, kým vonku ešte z času na čas mrzne, tu ponúkajú svoj zeleninu a ovocie viacerí drobní, lokálni pestovatelia.
saving seeds

saving seeds

Ešte nie je neskoro odložiť si semienka do daľšej sezónny. Odkladanie semienok z vlastnej úrody za účelom výsadby v ďalšom roku má u nás dlhovekú tradíciu. Hovoríme tomu tiež „pestovanie vlastných semienok“. Je to výborná cesta ako ušetriť pár drobných za semienka a tiež ako sa vyhnúť kupovaniu rôznych prešlachtených, často geneticky upravovaných semien. Zároveň je to spôsob ako zabezpečiť diverzitu odrôd a zachovať staré, tradičné odrody, ktoré sa postupne strácajú, aj pre ďalšie generácie.
Sušenie byliniek v papierových vreckách

Sušenie byliniek v papierových vreckách

Dlho som riešila dilemu kde a ako sušiť bylinky tak, aby neboli na priamom slnku a zároveň mali dostatočný prívod vzduchu a úplne najlepšie tak, aby sa na ne čo najmenej prášilo. Kdesi na internete som videla obrázok papierových vreciek na šnúre, z ktorých trčali nejaké byliny. Chvíľu trvalo, kým mi to docvaklo.
Ako uskladniť zeleninu na zimu?

Ako uskladniť zeleninu na zimu?

Keďže som zatiaľ neprepadla fenoménu zavárania, uskladňujem zeleninu na zimu najmä mrazením. Babky na trhu, od ktorých si občas kúpim nejakú tu fazuľku či karfiol (tento rok sme na karfiol pri sadení úplne zabudli ), mi vždy radia, aby som pred zamrazením zeleninu najprv trochu uvarila. Myslia tým blanšírovanie, teda krátke varenie pri vysokých teplotách a následné schladenie zeleniny.
Subscribe to RSS - tipy a triky